Hodnocení užitkovosti přeštických černostrakatých prasat na Školním zemědělském podniku - Wnuk, Michal (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce bylo vyhodnotit a porovnat reprodukční užitkovost prasnic přeštického černostrakatého plemene prasat chovaného na Školním zemědělském podniku Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích s ostatními chovy v České republice. Sledovanými znaky pak byly počet všech a živě narozených selat, počet dochovaných selat a hmotnost vrhu po odstavu neboli mléčnost. V práci je popsán vznik přeštického černostrakatého plemene se zmínkou o chovu po první světové válce a během druhé světové války. Dále je v práci popsána regenerace plemene, která byla prováděna od roku 1952 do roku 1964. Při regeneraci byla použita plemena mirgorodské, livenské, německé sedlové, anglické sedlové, cornwall a berkshire. Po regeneraci se provádělo zušlechťování plemene. Při tomto procesu bylo použito především plemene pietrain, ale i dalších plemen jako hampshire, landrase, německé a anglické sedlové a welsh. Dále je v práci shrnut vývoj užitkovosti přeštického černostrakatého plemene prasat do roku 1995. V práci jsou rovněž popsány jednotlivé užitkové vlastnosti. Následně byly shromážděny informace o současné úrovni užitkovosti přeštického černostrakatého plemene prasat od roku 2002 do roku 2013. V práci je rovněž uveden chovný cíl.
Performance evaluation of Prestice Black-Pied pigs at the school farm
Keywords: užitkovost; prase; přeštické černostrakaté plemeno; performance; pig; prestice black-pied breed of pigs