Vliv postřiku insekticidy na diverzitu střevlíků (Carabidae) na poli ozimé řepky - Kepl, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením přímého dopadu postřiku na půdní bezobratlé na základě porovnání ošetřených a neošetřených ploch postřikem na ochranu rostlin. Pokus probíhal na jaře roku 2012 v porostu řepky ozimé v západní části Jižních Čech. Jako bioindikátor byli využiti střevlíkovití brouci (Carabidae). Odchyt probíhal metodou zemních pastí. V práci se porovnával rozdíl ve výskytu střevlíků v ošetřeném a neošetřeném porostu řepky ozimé a v navazující stromové aleji. Z vyhodnocených dat se pouze 15 % střevlíků nacházelo v plochách, na které byl aplikován postřik pesticidů, 69% se nacházelo na kontrolních neošetřených plochách a 16% v aleji. Z toho lze usuzovat na přímý dopad postřiku na necílové organismy. Na to navázal druhy experiment, jehož cílem bylo určit dlouhodobý dopad intenzivního hospodařeni na populaci střevlíkovitých v biotopech navazujících na sledované pole řepky. Zvolené biotopy byly louka, pastvina, alej, ruderál a břehový porost. Z výsledků práce tedy vyplývá zásadní význam těchto navazujících biotopů jako útočiště a místa šířeni střevlíkovitých na pole, které pak na poli poskytují službu v biologickém boji.
Impact of the application of the insecticides on the diversity of ground beetles (Carabidae) in a winter rape stand
Keywords: střevlíkovití (Carabidae); řepka ozimá; chemická ochrana rostlin; ground beetles (Coleoptera); winter rape; chemical plant protection