Hodnocení renální funkce u pacientů s obstrukcí - Plocková, Irena (Jihočeská univerzita, 2012)
Ledviny jako jeden z nejdůležitějších orgánů lidského těla jsou postihovány různými onemocněními. Některá onemocnění zpomalují nebo úplně zastavují vylučování moči z ledvin. V této práci jsem se zaměřila na pacienty s takovými problémy. Z pacientů přicházejících v období 3 měsíců na Kliniku nukleární medicíny FN Brno bylo vybrán vzorek 41 pacientů s fyziologickým vylučováním i s poruchou vylučování. U všech byly stanoveny hodnoty Tmax., T1/2, MTT a podíl funkce jednotlivých ledvin na jejich celkové činnosti. Pacienti byli vyšetřeni dle SOP vytvořených pro personální i přístrojové podmínky KNM FN Brno. Dynamická scintigrafie ledvin byla prováděna na gamakameře MB 9200 s použitím kolimátotu LEAP a vyhodnocovacím zařízením DIAG. Po intravenózní aplikaci 75 ? 200 MBq 99mMAG3 je zahájena akvizice (1 scintigram za 20 sekund), celková doba snímání je 20 minut. Standardně je hodnocen Tmax., T1/2 a separovaná funkce ledvin. Pro účely této práce byl hodnocen MTT (střední doba průchodu). Na základě získaných hodnot byly porovnány obě skupiny pacientů, neboť záměrem této práce bylo potvrdit či vyvrátit hypotézu, že u pacientů s obstrukčním typem křivky nelze hodnotit Tmax. a T1/2. Tyto hodnoty nelze použít k popisu funkce parenchymu ledviny. Na základě statistických metod bylo zjištěno, že věk je parametrem statisticky nevýznamným, kdežto Tmax. a MTT jsou statisticky významnými parametry. Měření a závěry této práce budou využity pro vytvoření nových SOP (standardních operačních postupů) pro dynamickou scintigrafii ledvin na Klinice nukleární medicíny FN Brno. Dále budou publikovány a prezentovány odborné veřejnosti na kongresech.
Evalution of renal function in patient with urinary obstrution
Keywords: funkce; ledviny; radiofarmakum; scintigrafie; function; kidneys; radiopharmaceutical; scintigraphy