Psychologické aspekty výslechu dětí - Burcarová, Božena (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce s názvem "Psychologické aspekty výslechu dětí" se zabývá psychologickými aspekty výslechu sexuálně zneužívaných dětí ve věku od šesti do dvanácti let. Práce je rozdělena na dvě části. První část práce se věnuje teoretickým poznatkům. V pěti kapitolách je provedena rešerše literatury a jsou zde popsané poznatky, týkající se vývojových období dítěte, výslechu a jeho produktu, tedy výpovědi a specifik výslechu dětí. Ve druhé části práce jsou zpracovány výsledky provedeného výzkumu. Výzkumným cílem diplomové práce bylo zjistit psychologické aspekty ovlivňující výslechy dětských svědků, tyto pojmenovat a popsat. K dosažení cílů diplomové práce byl použit kvalitativní výzkum a jako specifický výzkumný přístup byla zvolena část metody zakotvené teorie. V rámci výzkumu bylo pojmenováno jedenáct kategorií aspektů ovlivňujících výslech dítěte. Tyto kategorie jsou podrobně popsány v kapitole Výsledky, a následně je o nich diskutováno. Tato práce může sloužit jak jednotlivým institucím působících v rámci trestního řízení, tak i laické veřejnosti.
Psychological aspects of interrogation of children.
Keywords: dítě; mladší školní věk; výslech; výpověď; svědek; child; school age; interrogation; testimony; witness