Zahraniční obchod s výrobky dopravních technologií se zaměřením na problematiku DPH a cla - Kaška, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá problematikou daně z přidané hodnoty při dodání zboží do jiných členských států EU a vývozem zboží do třetích zemí. Dále jsou v práci zpracované kurzové rozdíly. Důležité je při obchodováním se zahraničními společnostmi ověření jejich DIČ, zda jsou platná či nikoliv. Problematika daně z přidané hodnoty je rozebrána na 4 příkladech s účtováním a vysvětlením, kde v prvním případě je plátce v jiné zemi a druhý neplátce daně. Při vývozu je rozebrán příklad, kdy existuje vývozní doklad (JSD) a neexistuje. Výsledkem je, že pokud společnost dodává neplátci daně z přidané hodnoty, tak musí vykázat DPH na výstupu. Opakem je, pokud dodává plátci, jelikož poté dodává zboží s osvobozením od DPH s nárokem na odpočet. Dalšími výsledkem je, že pokud existuje vývozní doklad (JSD) a je potvrzen celním úřadem, tak je vývoz osvobozen od DPH. Závěrem tedy je, že účetní jednotka si musí nejprve ověřit DIČ dle systému VIES, a pak také, že ke snížení daňového zatížení je vhodné obchodování se společnostmi, které jsou registrovány k dani. Dalším důležitou skutečností je, že při vývozu do třetích zemí je nutná existence a potvrzení o vývozním dokladu.
International trade with transport-technology goods with focus on VAT and duties problematics
Keywords: účetnictví; DPH; daňová zátěž; společnost; accounting; VAT; international trade; tax burden; company