Posuzování zdravotního stavu v České republice a ve státech Evropské unie - Borská, Aneta (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce s názvem "Posuzování zdravotního stavu v České republice a ve státech Evropské unie" je teoreticky koncipovanou prací, která nabízí souhrnné informace o oblasti posudkové činnosti se zaměřením na problematiku nemocenského pojištění, a to v České republice a v dalších pěti vybraných zemích Evropské unie. Volba vybraných států je ovlivněna jak geografickými a historickými vazbami k České republice, tak i odlišností systému sociálního zabezpečení. Největší pozornost je věnovaná posudkové činnosti v rámci nemocenského pojištění České republiky. U ostatních států je uveden zejména průběh posuzování zdravotního stavu z důvodu nemoci, těhotenství a mateřství či ošetřování člena domácnosti. Cílem práce je provést analýzu procesu posuzování zdravotního stavu v České republice a následnou komparaci těchto výsledků se stavem ve vybraných zemích Evropské unie, a sice na Slovensku, v Polsku, v Rakousku, ve Velké Británii a ve Francii. Zjistit rozdíly a zaměřit se na silná i slabá místa systému, případně navrhnout efektivnější řešení v rámci České republiky. Z výsledků práce vyplývá, že ve všech zkoumaných státech je lékařské potvrzení o pracovní neschopnosti zákonnou podmínkou pro získání nároků na nemocenské dávky, přičemž postup při získávání osvědčení je podobný ve všech šesti zemích. Jedná se o vyšetření a posouzení zdravotního stavu lékařem, který má pověření orgánu spravujícího sociální zabezpečení v dané zemi. I přes odlišnosti systémů sociálního zabezpečení v jednotlivých zemích je spojujícím prvkem pro nárok na dávku účast na sociálním pojištění. Tato práce může sloužit i širší veřejnosti jako shrnutí poznatků týkajících se problematiky posuzování zdravotního stavu v rámci nemocenského pojištění v České republice a ve vybraných zemích Evropské unie a také k lepší orientaci v daných systémech.
A health state assessment in the Czech Republic and in states of the European Union
Keywords: Evropská unie; nemocenské pojištění; ošetřující lékař; posudková služba; posuzování zdravotního stavu; The European Union; sickness insurance; physician; Assessment Service; a health state assessment