Využití literárního příběhu k rozvoji předčtenářské gramotnosti v mateřské škole - Kozáková, Renata (Jihočeská univerzita, 2019)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou čtenářské gramotnosti a aktivit, které napomáhají s rozvojem předčtenářských dovedností dětí předškolního věku. V teoretické části je vymezen termín čtenářská gramotnost a popsán význam četby v předškolním období. Další část se zaměřuje na možnosti využití literárního příběhu v rozvoji předčtenářské gramotnosti, na metody práce s literárním příběhem v mateřské škole. Praktická část názorně ukazuje způsoby práce a návrhy činností v oblasti rozvoje předčtenářské gramotnosti. Integrované tematické celky, které vycházejí z literárních příběhů, byly využity při práci s dětmi a následně zhodnoceny podle evaluačního plánu.
The literal story use for the pre-reading literacy in kindergarten
Keywords: čtenářská gramotnost; předčtenářská gramotnost; kompetence; předškolní vzdělávání; literární příběh; literacy; pre-reading literacy; competence; preschool education; literary story