Typové činnosti složek IZS při společném zásahu - Fučík, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem diplomové práce je poukázat na potřebu vzniku a využití ‚qKatalogu typových činností složek IZS při společném zásahu'', neboť do doby vzniku těchto katalogů nebylo zcela zřejmé, jaké úkoly na místě mimořádné události má každá ze složek Integrovaného záchranného sytému (dále jen IZS) vykonávat. Vytvoření katalogů na základě potřeby sjednocování a usměrňování činnosti veřejné správy a stanovení jednoznačných postupů či pravomoci velení na místě mimořádné události poukazuje na detailní náplň činností jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události. Jedná se o nejnáročnější, ale nejperspektivnější formu usměrňování Integrovaného záchranného systému. Teoretická část pojednává o legislativním zakotvení katalogů do právního řádu České republiky a samotný vznik z jednotlivých typových činností. Zejména je kladen důraz na vybranou složku IZS - Policii ČR a její nezastupitelné místo v této problematice. Provedením analýzy vybrané typové činnosti je poukázáno na rozsáhlost zdánlivě triviálního tématu jakým může být pátrání. Empirická část poukazuje na základě vyhodnoceného dotazníku na seznámení policistů s problematikou Katalogu typových činností a jejich případnou připravenost využít katalogu jako zákonného vodítka při nastálé mimořádné události. Závěrem práce je návrh postupu na základě dostupných písemných materiálů, zkušeností a zejména možností katalogu a spolupracujících složek IZS. Rovněž byla provedena vzájemná komparace s obdobnou problematikou ve světě s výsledky postupů a řešení.
Standart operation procedures for joint operations of IZS
Keywords: dotazníkový průzkum Hasičský záchranný sbor ČR Integrovaný záchranný systém Katalog typových činností pátrání Policie ČR; Questionnaire survey; Police of Czech Republic; HZS; Integrated Rescue System; Catalogue of standart operation procedures for joint operations of the IZS; research