Způsobilost osob praktikujích canisterapii v České republice - Valentová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zaměřuje na oblast canisterapie jako jednu z forem zooterapie, která je součástí metod ucelené rehabilitace. Canisterapie slouží k podpoře psychosociálního zdraví klientů všech věkových skupin, kde se využívá přítomnosti psa. Jde o metodu, která má široké využití v oblasti sociální práce, sociální rehabilitace a fyzioterapie. Teoretická část diplomové práce je členěna na dvě části, z nichž první část se věnuje oboru zooterapie a zaměřuje se na terminologii v daném oboru, jeho historii či metody a formy zooterapie. Všímá si však také zastřešujících organizací v zooterapii, a to českých i mezinárodních. Druhá část je věnována canisterapii, a to od jejího počátku, tedy od počátku soužití člověka se psem. V teoretické části práce jsou popsány možnosti poskytování canisterapie podle současné legislativy. Autorka se věnuje také složení a výcviku canisterapeutického týmu a jeho přípravě k absolvování canisterapeutických zkoušek. V současné době chybí databáze osob, které se věnují praktikování canisterapie. Cílem praktické části diplomové práce je navrhnout takovou strukturu databáze, která by umožňovala snazší kontakt mezi těmito osobami a tedy i snazší získávání důležitých informací a zkušeností. Databáze by měla obsahovat informace pro případné zájemce o služby canisterapeutických týmů. Autorka publikovala výzvu v časopisech Pes přítel člověka a Svět psů na webových stránkách. Výzva oslovovala osoby praktikující canisterapii a vyzývala je k součinnosti na výzkumu. Ke sběru dat byla použita technika e-mailového dotazování (CAMI). Dále byl použit dotazník s otevřenými otázkami. Další použitou technikou byla obsahová analýza dokumentů. Byla vytvořena databáze osob praktikujících canisterapii v České republice. Zároveň získané informace poskytly podklady pro porovnání kompetencí těchto osob. Databázi bude možné využít v rámci zlepšení komunikace, výměny zkušeností a komplexního rozvoje oboru.
Competence of persons practicing canistheraphy in the Czech Republic
Keywords: Canisterapeutický tým; canisterapie; databáze; odborná kompetence; zooterapie; canistherapy team; canistherapy; database; professional competence; zootherapy