Poslechové činnosti v hudební výchově ve 4. a 5. ročníku ZŠ - Nestávalová, Petra (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce řeší problematiku poslechu a poslechových činností na 1. stupni základní školy. Konkrétně se zaměřuje na 4. a 5. ročník. Teoretická část se zmiňuje o hudebním vývoji dítěte, jehož znalost je předpokladem pro úspěšné didaktické vedení poslechových hodin. Dále se práce zabývá metodikou poslechových činností. Popisuje složky poslechové skladby, na které se lze s žáky zaměřit. Nedílnou součástí práce je soubor osmi příprav zaměřených na poslech. Každá příprava je doplněna o pracovní list, jenž usnadňuje interpretaci skladby. Práce obsahuje výsledky výzkumného šetření, které porovnává poslechové schopnosti u žáků ve vybrané třídě před a po absolvování připravených hodin hudební výchovy. Práce si klade za cíl především poukázat na důležitost poslechu na 1. stupni základní školy a předat zkušenosti s vedením poslechových činností.
Listening activities in music education for the 4th and 5th grade of elementary school
Keywords: hudební výchova; hudební činnosti; poslechové činnosti; poslechové schopnosti; music education; musical activites; listening activites; listening skills