Poezie Jana Rokyty - Neubergová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se týká osobnosti, která v dnešních dobách již zcela vymizela z učebnic české literatury, ačkoliv je význačná nejen svou tvorbou literární, nýbrž i pěstováním slovanských vztahů a zájmů o slovanskou kulturu. Onou osobností je Adolf Černý neboli Jan Rokyta. První část práce je věnována životu Jana Rokyty a s ním spojenou celoživotní prací a zájmy nejen v oblasti literární. Následuje přehled knižních vydání Rokytových děl. V následujícím oddílu je podán přehled dobové kritiky Rokytova díla. Následně navrhujeme periodizaci autorových tvůrčích období. Podstatnou částí práce jsou analytické partie, podávající interpretaci poezie Jana Rokyty; aby bylo možno pokusit se vnímat dobovou hodnotu sledovaného jevu, provádíme přitom porovnání s poezií tak velké osobnosti české literatury, jakou byl Jaroslav Vrchlický.
The J. Rokyta´s Poetry
Keywords: Jan Rokyta; Adolf Černý; Všeslovan; slovanská kultura; poezie; dobová kritika; Jaroslav Vrchlický; komparace; interpretace.; Jan Rokyta; Adolf Černý; Všeslovan; Slavic culture; poetry; contemporary criticism; Jaroslav Vrchlický; comparison; interpretation.