Pěstování přadných rostlin v ČR - Šímová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá pěstováním a využitím přadných rostlin v ČR, které jsou úzce spojeny s kulturní historií lidstva a zemědělstvím. Mají široké uplatnění v textilním a automobilovém průmyslu, ve stavebnictví, potravinářství nebo kosmetice. Jejich hlavní výhodou je naprosto ekologické a bezodpadové využití. V důsledku snižování dotačních podpor a importu levných, převážně asijských, textilních výrobků dochází k poklesu osevních ploch a propadu produkce lnu přadného a konopí setého. Pěstování těchto rostlin v ČR pokleslo až na hranici ztrátovosti.
The fibre plant growing in Czech Republic
Keywords: přadné rostliny; agrotechnika; výnosy; odrůda; osevní plochy; fiber plants; agrotechnics; yields; variety; sown area