Mechanická a chemická regulace vytrvalých plevelů - Šmída, Petr (Jihočeská univerzita, 2008)
Vytrvalé plevele pcháč rolní a pýr plazivý byly regulovány na orné půdě po dobu tří let v obci Přepychy (okres Rychnov nad Kněžnou). Podmítka měla zásadní vliv na regeneraci podzemních vegetativních orgánů obou plevelů a podpořila jejich výskyt. Následná orba a předseťová příprava půdy tyto plevele nepotlačila. V sekci chemické regulace byla testována účinnost 22 herbicidů. Pcháč rolní se ukázal k většině herbicidů nejcitlivější v růstové fázi F4 (výška lodyhy 20 cm). Výsledky pokusů prokázaly v systému regulace vytrvalých plevelů důležitost aplikace herbicidů s účinnou látkou glyphosate. V porostu ozimé pšenice prokázaly nejvyšší účinek proti pcháči rolnímu herbicidy Husar a Lontrel 300. Širokolisté plodiny dávají možnost aplikovat proti pýru plazivému gramicidy. Nejlepší účinnost prokázaly graminicidy Fusilade Forte 150 EC a Gallant Super.
Mechanical and chemical control of perennial weed
Keywords: creeping thistle; couch-grass; chemical control; mechanical control; glyphosate; pcháč rolní; pýr plazivý; chemická regulace; mechanická regulace; glyphosate