Podyjí – nejvýznamnější útočiště hnědásků v České republice a návrat divokých koní - Vrba, Pavel; Vodičková, Veronika; Sucháčková Bartoňová, Alena; Marešová, Jana; Konvička, Martin (Academia, 2020)
Národní park Podyjí patří z hlediska motýlů k druhově nejbohatším oblastem republiky. Pro celý řád se odtud uvádí více než 2 200 druhů, což ukazuje jedinečný význam území (Šumpich 2011). Zůstaneme-li u ostře sledované skupiny motýlů denních, je jich z Podyjí v současnosti známo 103, což oproti 123 historicky uváděným druhům dokazuje výrazný úbytek vůči situaci před pouhými 50 lety. Vymizely zejména druhy vyžadující rozsáhlá a různorodá bezlesí, např. jasoň červenooký (Parnassius apollo), okáč skalní (Chazara briseis) nebo žluťásek barvoměnný (Colias myrmidone), ale i specialisté světlých lesů jako okáč jílkový (Lopinga achine) a bělopásek hrachorový (Neptis sappho).
Keywords: Podyjí; hnědásci; Česká republica; návrat divokých koní