Každodenní život venkovského obyvatelstva ve světle testamentů (jižní Čechy, 18./19. století) - Kubíčková, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce Každodenní život venkovského obyvatelstva ve světle testamentů (jižní Čechy, 18. - 19. století) se zabývá testamenty poddaných z let 1788 - 1814, jež se dochovaly v knihách testamentů ve Státním oblastním archivu v Třeboni, pobočce Jindřichův Hradec. První kapitola pojednává o hmotném vybavení venkovských gruntů, pozornost je soustředěna jak na majetek nemovitý a movitý, tak na finančnímu hospodaření poddaných. Další kapitola ukazuje vztahy v rodině a funkci jednotlivých členů v ní. Poté je přiblíženo vnímání Boha, těla, duše, nemoci, smrti a stáří; je sledována instituce tzv. výměnku. Poslední kapitola se věnuje rozboru testamentu jako prameni soukromoprávní povahy, důraz je kladen na jeho formální rozbor.
The Daily Life of Villagers in Testaments (South Bohemia 18./19. century)