Filosofie jako pneumatologie Ferdinanda Ebnera v díle "Das Wort und die geistigen Realitäten: Pneumatologische Fragmente" - Černá, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se věnuje filosofickému konceptu rakouského myslitele 20. století Ferdinanda Ebnera v jeho životním díle ?Das Wort und die geistigen Realitäten: Pneumatologische Fragmente? z roku 1921. Zohledněn je nejen myslitelův osobní život a persony, jež na jeho tvorbu měly bezprostřední vliv, ale též historicko-kulturní kontext doby, ve které své originální myšlení rozvíjel. Jádro práce spočívá v představení a explanaci základních termínů a tezí, o než se Ebnerova filosofie, resp. pneumatologie, opírá. Tato část je doplněna německo-českým překladem nejdůležitějších pasáží Ebnerova stěžejního díla.
Philosophy as Pneumatology of Ferdinand Ebner in the work "Das Wort und die geistigen Realitäten: Pneumatologische Fragmente"
Keywords: Ferdinand Ebner; dialogický personalismus; idealismus; duchovní reality; já; osamělost; Ty; Duch; vztah; Slovo; smysl; Láska; etika; pneumatologie; Ferdinand Ebner; dialogical personalism; idealism; spiritual realities; I; loneliness; Thou; Spirit; relationship; Word; sense; Love; ethics; pneumatology