Aktuální problémy ukládání a výkonu trestu domácího vězení v Českých Budějovicích - Vojtíšek, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce na téma Aktuální problémy ukládání a výkonu trestu domácího vězení v Českých Budějovicích se zabývá, jak již z názvu vyplývá, problematikou trestu domácího vězení. Tento institut je účinný od 1. 1. 2010. Podmínkou jeho uložení je písemný slib pachatele, že se ve stanovené době bude zdržovat v obydlí na určené adrese. Díky tomuto druhu trestu by měly zůstat zachovány rodinné, ekonomické i ostatní vazby pachatele, neboť tento trest by neměl omezovat odsouzeného v jeho zaměstnání nebo povolání. V neposlední řadě by mohl ušetřit také stát náklady na provoz. Cílem předkládané práce bylo provést výzkumnou sondu do problematiky domácího vězení. Součástí bylo zjištění, jaké problémy doprovázejí ukládání a výkon trestu domácího vězení v Českých Budějovicích a jak případně zjištěné problémy řešit. Pro splnění stanoveného cíle této práce byly definovány dvě následující výzkumné otázky. První otázka je zaměřena na problémy doprovázející ukládání a výkon trestu domácího vězení v Českých Budějovicích. Na zjištěné problémy následně navazuje, jaká řešení zjištěných problémů navrhují zainteresovaní odborníci? Výzkum byl proveden formou kvalitativního výzkumu. Ke sběru dat byla použita metoda dotazování, technika strukturovaného rozhovoru. Šetření bylo provedeno s deseti respondenty, kteří jsou nějakým způsobem zainteresovaní do problematiky domácího vězení v Českých Budějovicích. Co se týče výsledků k výzkumným otázkám, bylo šetřením zjištěno, že největší problém, se kterým se respondenti setkávají, je způsob kontroly. Většina respondentů nepovažuje namátkovou kontrolu probačním úředníkem za dostatečnou a obávají se maření výkonu trestu. Dalším zjištěným problémem je bydlení pachatelů trestné činnosti. Před uložením trestu domácího vězení musí být zjištěny probačním úředníkem okolnosti, které mají vliv na uložení trestu. Právě bydlení je ze zkušeností respondentů mnohdy problematické. Nejčastější takovéto případy jsou, když vlastník nemovitosti, ve které má pachatel vykonávat výkon trestu, s tímto nesouhlasí. Další zjištěný problém koresponduje také se způsobem kontroly. Jedná se o právní úpravu. Přesto, že v trestním řádu je uvedeno, že kontrolu výkonu trestu domácího vězení zajišťuje Probační a mediační služba ve spolupráci s provozovatelem elektronického kontrolního systému, elektronické monitorování doposud není v provozu. Na zjištěné problémy navazuje v bakalářské práci efektivní řešení sloužící k odstranění nebo zmírnění zjištěných problémů. Z pochopitelných důvodů je nutná motivace pachatele a jeho vůle trest vykonat. Na problém právní úpravy existuje možnost reagovat změnou zákona. Zavedením jasných a zároveň dostupných prostředků. V případě způsobu kontroly by nepochybně prospělo zavedení elektronického monitorovacího zařízení. Toto řešení doporučují jednak účastníci výzkumu v rámci této bakalářské práce i odborníci zabývající se problematikou trestu domácího vězení v odborné literatuře. Vybízí se i možnost ukládání trestu domácího vězení v určitých případech místo vazby. Již zkušenosti ze zahraničí poukazují, že vazba formou domácího vězení nemusí být špatná volba. Vzhledem k tomu, že vazba je podle mnohých přísnější než samotný trest odnětí svobody, mohlo by domácí vězení v odůvodněných případech pomoci zajistit období před pravomocným rozhodnutím. Předpokládám, že předkládaná práce přiblíží institut trestu domácího vězení, seznámí čtenáře s jak pozitivními tak hlavně negativními stránkami daného institutu a nabídne možná řešení, jak problémy efektivně vyřešit. Dalším předpokladem je možnost sloužit jako studijní materiál pro rozšíření povědomí a obzoru o trestu domácího vězení i jako zpětná vazba pro zainteresované osoby.
Actual Problems of Saving and Imprisonment of House Arrest in České Budějovice
Keywords: Alternativní tresty; elektronický monitoring; penologie; Probační a mediační služba ČR; trest domácího vězení; Alternative sentencing; eletronic monitoring; penology; Probation and Mediation Servise of the Czech Republic; house arrest