Činnost České zemské komise pro péči o mládež v Čechách s dopadem na Českou okresní péči o mládež na Tachovsku v letech 1929-1933 - Pánková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá problematikou sociální péče o české děti a mládež ve třicátých letech 20. století v Československu. Cílem práce byl popis počátečního vývoje sociálně-právní ochrany dětí tak, jak byl zajišťován ze strany dobročinných spolků. Tyto spolky vznikaly začátkem 20. století jako dobrovolná občanská sdružení lidí, kteří měli zájem pomáhat a starat se o ohrožené, opuštěné nebo osiřelé děti. Původně byly zřizovány jako pomocné orgány státu a jejich činnost spočívala ve vyplácení různých podpor nebo příspěvků ohroženým rodinám, v pořádání stravovacích nebo ošacovacích akcí. S přijetím zákona o ochraně dětí v cizí péči a dětí nemanželských v roce 1921 se z pomocných orgánů stávají výkonné orgány, kdy jim byl uložen výkon dozoru nad dětmi v pěstounské péči a nemanželskými dětmi. Mezi nejvýznačnější spolky zabývající se péčí o české děti patřily: ústřední Česká zemská komise pro péči o mládež v Čechách a české okresní péče o mládež zakládané v jednotlivých soudních okresech. Ve druhé části práce je popsána vlastní spolková činnost České zemské komise pro péči o mládež v Čechách v roce 1929 a 1930 a příklady činnosti Českých okresních péčí o mládež na Tachovsku v letech 1931-1933.
The Czech Central Committee for Youth and it's influence on the Czech District Youth Welfare Committee in the region of Tachov between the yers 1929-1933
Keywords: Česká zemská komise pro péči o mládež v Čechách; Okresní péče o mládež; spolková činnost; dobrovolná sociální péče o děti a mládež; sociální instituce; Tachovsko; legislativa; The Czech Central Committee for Youth; Czech District Youth Welfare Committee; charity; voluntary social care of children and youth; welfare institutions; the region of Tachov; legislation