Význam křesťanské spirituality v sociální práci - Zejdová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá významem křesťanské spirituality v sociální práci. Patrný důraz je tedy kladen na křesťanství, na jehož základech sociální práce skrze práci charitativní postupně vznikala. Cílem této práce je zdůraznit význam křesťanské spirituality v sociální práci a poukázat na vzájemnou propojenost těchto dvou složek. Na základě vybrané literatury dále hodnotím, jak tato forma spirituality dokáže fungovat při zapojení do procesu pomoci a v návaznosti na to zjišťuji, zda na křesťanské spiritualitě může sociální práce stavět svůj smysl a význam. Díky určení značných souvislostí je znázorněno, jak konkrétně křesťanská spiritualita může přispívat k motivaci sociálních pracovníků vykonávat tuto službu a jak sociální pracovník může následně pracovat se spiritualitou klientů. Dále se v práci zaměřuji na životní díla svatých žen, přesněji na život svaté Anežky České a svaté Matky Terezy, které vycházely z křesťanské lásky a celý svůj život zasvětily Ježíši Kristu a službě chudým a potřebným.
The meaning of Christian spirituality in social work
Keywords: Klíčová slova: spiritualita; křesťanská spiritualita; sociální práce; křesťanství; solidarita; křesťanské hodnoty; láska k bližnímu; Keywords: spirituality; Christian spirituality; social work; Christianity; solidarity; Christian values; love thy neighbor