Kvalita života u chronicky nemocné populace, na příkladu mentální anorexie a mentální bulimie - Korecká, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce je zaměřena na poruchy příjmu potravy, především na mentální anorexii a mentální bulimii. Je to téma aktuální a je důležité mu věnovat pozornost, především proto, že nemocní s poruchou příjmu potravy trpí nejen fyzicky, ale i duševně. Nutno zmínit, že někteří mohou této nemoci i podlehnout. Na poruchy příjmu potravy, jejich vznik a průběh působí mnoho faktorů. Jedná se především o sociální a kulturní faktory, biologické, rodinné a genetické faktory. Vyšší riziko onemocnění touto chorobou je u ženského pohlaví. Důležité je také fakt, že této nemoci dnes napomáhá trend módy a celý životní styl. Přemrštěné diety, jarní hladovky a očistné kůry se mohou snadno stát životním stylem. Tento hon za zdravím ovlivňuje především mladé dívky ve školním věku, které na diety nemají zdravý náhled. Snadno sklouznou ke špatnému stravování a módní časopisy s fotografiemi vyhublých modelek je utvrdí v tom, že jejich jednání je správné. A že anorexie s bulimií jsou jen nějaký strašák, kterého se vlastně nikdo nebojí, a když už tím někdo trpí, prostě jen začne jíst a je vyléčen. Při tom zdravotní komplikace, ke kterým při této nemoci dochází, nejsou nijak zanedbatelné. Jsou důsledkem hladovění, zvracení či užíváním diuretik a laxativ. Poruchy příjmu potravy mohou způsobovat například chronickou únavu, zhoršují kvalitu pleti, způsobují ztrátu vlasů a narušují krevní oběh. Dochází také k poškození jater a oslabení obranyschopnosti organismu. Mentální anorexie a bulimie výrazným způsobem ovlivňují psychickou pohodu, osobní a společenský život pacienta. Léčba je zde velice obtížná a měla by probíhat komplexně. Velkou roli zde hraje kognitivně-behaviorální terapie, svépomocné skupiny a farmakoterapie. Cílem práce je potvrdit hypotézu, že lidé, trpící touto chorobou, mají sníženou kvalitu života, stejně jako jejich rodinní příslušníci. Pro výzkumnou část byl použit dotazník typu SF-36.
Quality of life in population with chronic illness, in the case of anorexia and bulimy.
Keywords: Poruchy příjmu potravy; Mentální Anorexie; Mentální Bulime; Kvalita života; Eating Disorders; Anorexia Nervosa; Bulimia Nervosa; Quality of Life