Úprava stravovacích návyků a pohybového režimu na denzitu kostní tkáně jedince středního věku ženského pohlaví - Jarošová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá vlivem úpravy stravovacích návyků a pohybového režimu na denzitu kostní tkáně jedince středního věku ženského pohlaví. U probanda byl aplikován komplexní intervenční program po dobu šesti měsíců. Ten zahrnoval úpravu stravovacího režimu, kdy byl navýšen denní příjem vápníku ve stravě a úpravu pohybového režimu, který se skládal z pohybových aktivit aerobního charakteru a cvičení na protahování posturálních svalů a posilování svalů fázických. Výzkum probíhal od srpna 2011 do února 2012. Ke zjištění kostní denzity bylo použito vyšetření metodou DXA. Kostní denzita byla zjišťována u dvou oblastí. Jednalo se o oblast obratlových těl L1-L4 a oblast proximálního femuru (Neck, Troch, Inter, Ward´s). Kromě kostní denzity byla při skenování zjišťována i tělesná kompozice probanda. Jednalo se o zjištění tukové hmoty, svalové hmoty a celkového tělesného tuku v %. Výsledky ze vstupního i výstupního vyšetření DXA pro zkoumané oblasti jsou zpracovány v praktické části práce.
Modification of dietary habits and physical activity and its effect on the density of bone tissue of a middle-aged female
Keywords: Kostní denzita; vápník; pohybová aktivita; Bone density; calcium; physical activity