Vztah lékař - pacient v kontextu digitalizace a elektronizace zdravotnictví - Brabcová, Iva; Bártlová, Sylva; Hellerová, Věra; Bejvančická, Petra (Praktický lékař, 2024)
Digitální zdraví je fenomén, který odstartoval změny v poskytování zdravotní peče a v medicínské praxi. Digitalizace a demokratizace zdravotnictví usnadňuje tuto technologickou a kulturní transformaci zdravotní peče. Digitální zdraví iniciuje a umožňuje rozvoj „e-pacientů“, kteří mají přistup k informacím, lékařským znalostem a vlastním zdravotním údajům, které před digitální érou nebylo možné získat. Online vyhledávaná témata jsou různorodá a zahrnuji především informace o nemocech, výživě, léčbě, fyzickém a duševním zdraví. Kromě poskytování medicínských informaci internet pacientům nabízí zdroje sociální podpory a pomáhá jim v jejich pokusech porozumět svým zážitkům s nemoci. Role ve vztahu lékař-pacient se mění, stále vice se zdůrazňuje participace pacienta na zdravotní péči, včetně pacientského rozhodováni. Se vznikem e-pacientů se od lékařů vyžaduje bio-psycho-sociálně-digitální přistup. Již dnes a v blízké budoucnosti budou muset lékaři plnit složitější úkoly spojené se zdravotní informační technologií, pomáhat s digitální orientaci pacientů a filtrovat pro ně informace. Lékaři a tvůrci politik mají obrovskou odpovědnost za zapojeni pacientů jako partnerů při navrhování zdravotní péče, rozhodovaní či jejich vedeni při používání digitálních zdravotnických tecjnologií.
Keywords: digitální zdraví; e-pacient; vztah lékař-pacient; online informace o zdraví, digital health; e-patient; physician; patient relationship; online health information