Kvalita života při onemocnění celiakií v dospělosti - Ilkóová, Václava (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce se teoreticky a prakticky zabývá problémem kvality života dospělých celiaků. Cílem mé práce bylo zjistit, jak tato nemoc ovlivňuje jejich život po zdravotní, psychické, ekonomické a sociální stránce. V teoretické části práce jsem popsala původ, symptomy, epidemiologii a léčbu celiakie. Rovněž jsem se věnovala zdravotně sociálním důsledkům této choroby. Ve výzkumné části jsem pracovala s kvantitativní metodou výzkumu - dotazníkem. Výzkumný soubor tvořilo 82 dospělých celiaků (71 žen, 11 mužů), kteří byli vybráni náhodným výběrem. Ze sebraných dat jsem vytvořila dotazníky a výsledky jsem uvedla v procentech. Otázky dotazníku byly zaměřeny na specifické problémy celiaků. Zjistila jsem, že celiaci trpí svými zdravotními problémy stejnou měrou jako omezeními v jejich stravovacích zvycích a sociálním životě. Jejich prožívání může ovlivnit vznik psychických problémů. Kromě toho většina celiaků považuje bezlepkovou dietu za finančně velmi náročnou a nedostávají od státu žádné dorovnávací příspěvky, jak je to běžné v mnoha evropských zemích. V tomto problému je stále významnější role členských spolků celiaků. Výsledky své práce poskytnu Společnosti pro bezlepkovou dietu.
Quality of life of Adults with Celiac Disease
Keywords: celiakie; celiakální sprue; malabsorpce; bezlepková dieta; kvalita života; Celiac Disease; Celiac Sprue; poor absorbtion; Gluten-Free Diet; Quality of Life