Aktuální vývoj strany Zelených-Zelená alternativa (2017-2020) - Szpuková, Erika (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce má za cíl podat reflexi vývoje rakouské strany Zelení-Zelená alternativa a zanalyzovat faktory, jež vedly k podstatným událostem posledních let. Strana se úspěšně etablovala z protestního hnutí v relevantní politický subjekt. V roce 2016 dosáhla pomyslného vrcholu, když došlo ke zvolení bývalého spolkového mluvčího Alexandera Van der Bellena spolkovým prezidentem. Nedlouho poté Zelení po 31 letech pozbyli parlamentní relevance na spolkové úrovni, když zmítání silnými vnitřním spory nedokázali reagovat na zásadní změnu tehdejších programatických preferencí. Jen o dva roky později však přepsali historii, když dosáhli historicky nejlepšího výsledku v rakouských dějinách. Následně vyjednali vstup do vlády s konzervativními lidovci, a to i navzdory výrazným programovým rozdílům obou koaličních partnerů.
Current developent of The Greens-The Green Alternative (2017-2020)
Keywords: Klíčová slova: Zelení; Volby do Národní rady 2017; Volby do Národní rady 2019; voličské preference; uprchlická krize; rakouský politický systém.; Key words: The Greens; Elections to the National Council 2017; Elections to the National Council 2019; voters' preferences; the migrant crisis; Austrian political system.