Vliv legislativních změn na vnímání a informovanost o problematice domácího násilí - Bandíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Problematika domácího násilí je velice vážná a dostatečná informovanost o tomto sociálním problému je velice důležitá. Cílem bakalářské práce je zjistit informovanost studentů Jihočeské univerzity o problematice, prevenci, výskytu, následcích a možnostech řešení domácího násilí. Dále zjistit přístupy studentů Jihočeské univerzity k ratifikaci Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí a zjistit výhody a nevýhody této ratifikace. V teoretické části je charakterizováno domácí násilí, jeho znaky, formy, příčiny, identifikace a důsledky. Je zde popsán cyklus domácího násilí a osoby zúčastněné, kterými jsou oběť a násilná osoba. V oblasti řešení domácího násilí je popsána prevence domácího násilí a legislativní opatření včetně jejich nedostatků a Úmluva Rady Evropy. Důležitou součástí je role sociální práce. Sběr dat proběhl pomocí kvantitativní výzkumné strategie. Pro získání dat byla zvolena metoda dotazování a technika vlastního dotazníku. Vyhodnocení dat proběhlo pomocí programu Microsoft Excel. Testování hypotézy proběhlo pomocí programu IBM SPSS metodou jednofaktorové analýzy rozptylu ANOVA. Výzkumné otázky zjišťovaly informovanost studentů Jihočeské univerzity o problematice domácího násilí a vliv ratifikace Úmluvy Rady Evropy na území České republiky. Hypotéza: Vnímání Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí studenty Jihočeské univerzity závisí na studovaném oboru. Z výsledků je patrné, že vnímání Úmluvy Rady Evropy respondenty se významně neliší v závislosti na studovaném oboru. Výsledky výzkumu mohou být využity odborníky, kteří se zabývají problematikou slabé informovanosti o dané problematice a ke zlepšení této situace.
The Impact of Legislative Changes on Perception and Awareness of Domestic Violence Issue
Keywords: domácí násilí; informovanost; zákonná opatření; bezpečnostní plán; Istanbulská úmluva; sociální práce; Domestic violence; awareness; legislative measures; security plan; Istanbul Convention; social work