Volnočasové aktivity seniorů a jejich využívání v Českých Budějovicích - Maliňáková, Věra (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá nabídkou volnočasových aktivit pro seniory v Českých Budějovicích a jejich využíváním. Nejdříve se autorka věnuje základním pojmům dané problematiky, definuje pojmy stáří a stárnutí a zabývá se problémy s tím spojenými. Dále popisuje sociální aspekty a ukazuje nepříznivý demografický vývoj stáří a stárnutí v zemích EU a České republice. Ve výzkumné části dospívá k závěru, že ve zkoumaném vzorku seniorů žijících v Českých Budějovicích je nejaktivnější skupina seniorů navštěvujících univerzitu třetího věku, zatímco skupina obyvatel domova pro seniory tráví čas odlišně od ostatních skupin, což zřejmě souvisí s faktem, že život v ústavním zařízení je svým způsobem specifický a odlišný.
Leisure time activities of senior´s and their use in České Budějovice
Keywords: senior; stárnutí a stáří; volný čas; volnočasové aktivity seniorů; demografický vývoj; univerzity třetího věku; České Budějovice; senior; aging and old age; leisure time; leisure time activities for seniors; demography progression; university of the third age; České Budějovice