Účtování dlouhodobého majetku a odpisová politika ve vztahu k určitému podniku - Brusová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2008)
Téma této bakalářské práce je "Účtování dlouhodobého majetku a odpisová politika ve vztahu k určitému podniku". Cílem práce je vyhodnocení odpisové politiky z pohledu různých metod odepisování a se zaměřením na daňovou reformu. Teoretická část je věnována charakteristice a rozdělení dlouhodobého majetku, jeho pořízení, ocenění, evidenci, vyřazení a zejména daňovým a účetním odpisům. V praktické části práce aplikuji teoretická východiska a zaměřuji se na konkrétní příklady odepisování dlouhodobého majetku a jejich srovnání. Je uvedeno účtování a způsoby odepsování na příkladech dlouhodobého majetku.
The bookkeeping of long-term asset and the depreciation policy in relation to certain company
Keywords: dlouhodobý hmotný majetek; dlouhodobý nehmotný majetek; dlouhodobý finanční majetek; daňové odpisy; účetní odpisy; základ daně; long-term tangible asset; long-term intangible asset; long-term financial asset; tax depreciations; book depreciations; tax base