Výskyt klíšťat a analýza jimi přenášených druhů borelie v rekreačních zónách v Českých Budějovicích a okolí. Mapovaní výskytu B. miyamotoi v klíšťatech z vybraných regionů Jižních Čech - Miklová, Hana (Jihočeská univerzita, 2014)
Od doby nalezení spirochét druhů komplexu B. burgdorferi sensu lato byl tento komplex předmětem mnoha studií. Hlavním cílem této práce bylo stanovit prevalenci a rozšíření odlišných druhů v klíšťatech v rekreačních lokalitách Českých Budějovic. Získaná data potvrzují přítomnost infikovaných klíšťat ve všech zkoumaných lokalitách. Naše výsledky představují důležitou informaci o šíření infekcí způsobených borelií v městských oblastech a tím i možné zdravotní riziko pro obyvatele. Cílem druhé části práce bylo zjistit DNA B. miyamotoi v klíšťatech sesbíraných v různých částech Jižních Čech. Tento nedávno popsaný druh borelie představuje skupinu spirochét, které způsobují návratnou horečku, přitahuje pozornost vědců díky snaze prokázat její patogenitu u lidí. Naše data odhalují přítomnost B. miyamotoi u dvou z pěti zkoumaných oblastí. Prevalence B. miyamotoi koresponduje s již dříve zjištěnými údaji z Evropy. Toto je první výzkum zahrnující zkoumání druhu B. miyamotoi v Jižních Čechách (České republice).
Presence of ticks and analysis of tick-transmitted borrelia species in ticks from recreation sites of České Budějovice and nearby areas. Mapping of the prevalence of B. miyamotoi in ticks from selected regions of South Bohemia