Kvalita osiva pšenice - Luxová, Hedvika (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce bylo porovnání vlivu certifikovaného a farmářského osiva na výnosové prvky a teoretický výnos pšenice ozimé. V praktických podmínkách Zemědělského družstva NOVA Dříteň ve vegetačním období 2013/2014 byly vybrány pozemky oseté pšenicí ozimou pocházející z certifikovaného osiva a shodnou odrůdou pocházející z farmářského osiva. Na těchto pozemcích se během vegetace sledoval počet rostlin na m2, počet odnoží na m2, počet klasů na m2, počet zrn v klasu a hmotnost tisíce zrn. Dále byl vypočítán teoretický výnos. Certifikované osivo dosahovalo lepších výsledků u výnosových prvků: počet rostlin na m2 (389-390 ks/m2) a počet klasů na m2 (729-732 ks/m2). Počet odnoží na m2 se od sebe u obou kvalit příliš nelišil (2 368-2 392 odnoží/m2). Počet zrn v klasu se pohyboval v rozmezí 36-39 ks. Lepšího výsledku dosáhlo farmářské osivo (39 ks). Hmotnost tisíce semen byla shodná u obou kvalit (47 g). Největší teoretický výnos dosáhlo osivo farmářské (13,29 t.ha-1).
The wheat quality comparison in terms of selected agricultural company
Keywords: pšenice ozimá; farmářské osivo; certifikované osivo; kvalita; winter wheat; farming seeds; certified seeds; quality