Promlčení - Petříková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavní cíl této bakalářské práce je vysvětlení právního institutu promlčení. Tato práce je založena na zákoně č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, který nabyl účinnosti 1. 1. 2014. V této bakalářské práci je také porovnání se starou právní úpravou, respektive se zákonem č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů a se zákonem č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů. V této práci jsou popsány změny mezi starou a novou právní úpravou, respektive výhody a nevýhody jednotlivých právních úprav. Hlavní práce se skládá ze dvou částí. V první je ukázáno na konkrétní obchodní společnosti, jak se vypořádáva s promlčováním pohledávek. Společnosti byla navržena vnitropodniková směrnice, která by společnosti pomáhala předcházet promlčování pohledávek. Druhá část vlastní práce se skládá z rozsudků Nejvyššího soudu ČR, které obsahují námitku promlčení a zároveň námitka na to, že je promlčení v rozporu s dobrými mravy.
Limitation
Keywords: Promlčení; předmět promlčení; rozsudky; občanský zákoník; Limitation; object of limitation; judgement; Civil Code