Osobnost a dílo Vladimíra Raffela - Roubalová, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této diplomové práce je monograficky zpracovat život a dílo českého spisovatele Vladimíra Raffela. Biografická část práce mapuje osobnost a život autora, bibliografická část se zabývá jeho tvorbou. Raffelovo dílo je nejprve hodnoceno v kontextu domácího i zahraničního sci-fi, následně zkoumáno v souvislosti s avantgardou. Práce reflektuje i autorovo filozofické pojednání Ideál harmonického člověka. Stěžejními metodami této diplomové práce jsou analýza, interpretace a porovnání autorových děl s přihlédnutím k jejich dobovému kontextu. Jde o první komplexní pohled na danou problematiku a přínos práce spočívá ve zpracování tématu, jež dosud zůstalo stranou pozornosti literárních historiků.
The Personality and Literary Output of Vladimír Raffel