Jiří Weil: Tváří v tvář zlu - Poláková, Daniela (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se zabývá analýzou postav knih Moskva-hranice (1937) a Život s hvězdou (1949) Jiřího Weila, které rozebírá s ohledem na problém mezní situace. Využívá odbornou literaturu k psychologii a etice koncentračních táborů či extrémních situací (T. Todorov, V. E. Frankl, P. G. Zimbardo). V závěru se věnuje dobovým kritikám, jejichž hlasy zprostředkovává, komentuje a uvádí do širších souvislostí. Součástí práce je i životopis Jiřího Weila.
Jiří Weil: Facing the Evil
Keywords: Jiří Weil; humanita; zlo; člověk v totalitním systému; ideologie; etika; hrdinství; postava; interpretace a přijetí literárního díla; Jiří Weil; humanity; evil; man in totalitarian system; ideology; ethics; heroism; character; interpretation and reception of literature