Role křesťana v občanské společnosti - Navrátil, Michal (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá rolí křesťana a církve v občanské společnosti se zaměřením na podmínky České republiky. Teoretická část definuje pojem občanské společnosti, její funkce, určující faktory a hlavní časové etapy jejího vývoje. Dále pak charakterizuje vnímání člověka a společnosti z hlediska křesťanského sociálního učení, poslání křesťana a církve a hledá společné body. Praktická část obsahuje charakteristiku působení novohradského Kláštera Božího Milosrdenství v prostředí občanské společnosti.
The Role of the Christian in Civil Society
Keywords: občanská společnost; funkce občanské společnosti; určující faktory občanské společnosti; občan; zájmové uskupení; nezisková organizace; role křesťana; role církve; Boží království; křesťanské sociální učení; důstojnost člověka; Klášter Božího Milosrdenství; civil society; functions of the civil society; determining factors of the civil society; citizen; interest groups; nonprofit organization; role of the christian; role of the Church; Kingdom of God; christian social doctrine; human dignity; Monastery of Divine Mercy