Vnímání role zeleně v intravilánu města - Vlášek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce s názvem "Vnímání role zeleně v intravilánu města" se v úvodní části zabývá klimatickou změnou a adaptačními opatřeními na zmírnění jejího dopadu. V další části přechází na roli a funkci zeleně v tomto procesu se zaměřením na specifika měst, zejména v souvislosti s projevem městského tepelného ostrova. Jejím cílem je zjistit formou dotazníkového šetření postoj obyvatel a návštěvníků města Českých Budějovic ke klimatické změně, stavu životního a přírodního prostředí ve městě, jejich vztah k městské zeleni a identifikovat, co v této oblasti vnímají jako nedostatečné nebo nepříjemné. Na základě statistického vyhodnocení průzkumu jsou v závěru formulovány doporučení pro místní samosprávu.
Perception of the role of greenery in the urban area of the city
Keywords: klimatická změna; adaptační opatření; funkce zeleně; městská zeleň; climate change; adaptation measures; green function; urban greenery