Možnosti ovlivnění senzorických vlastností kapřího masa - Mašín, Milan (Jihočeská univerzita, 2007)
Organoleptické vlastnosti rybí svaloviny jsou jedním z kritérií, které tvoří kvalitativně vyšší předpoklady pro úspěšné uplatnění výrobků, zejména pro náročnější spotřebitele. Cílem práce je zhodnotit vliv teploty a doby skladování právě na tyto vlastnosti. Jako vhodná ryba pro testování byl zvolen tržní kapr obecný (Cyprinus carpio) o kusové hmotnosti 1,5 - 3 kg. Ve vlastní šťávě pečené vzorky byly senzoricky analyzovány ihned po zabití a dále pak, v různých časových intervalech, při skladovací teplotě 3; 5 a -18 °C. Testy byly zaměřeny na vůni, chuť, pachuť a konzistenci rybí svaloviny. Zvolena byla profilová metoda, s využitím nestrukturovaných úseček, výsledky pak dále zpracovány do grafické podoby a staticky vyhodnoceny.
The possibilities of influence sensoric characteristics of common carp flesh
Keywords: organoleptické vlastnosti; senzoricky analyzovány; kapr obecný; skladovací teplota; organoleptic characteristics; sensoric analyzed; Carp; storage temperature