Komparace kvality života u dětí v domovech pro děti ve věku od 10 - 18 let v Horním Rakousku a Jižních Čechách. - Zíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá komparací kvality života u dětí v ústavní péči v Horním Rakousku a Jižních Čechách. Teoretická část se zabývá shrnutím základních údajů správného vývoje dítěte, pojmy dětství a dospívání, definování současného stavu a podmínek v České Republice a v Rakousku a způsoby a druhy pomoci v konkrétních regionech. Praktická část, ve které je formou dotazníků SQLM, Com QoL-S5 a pohovorů s vedoucími zařízení zjišťována kvalita života u dětí a mládeže, je směřována konkrétně na ukazatele psychosociální a somatické v komparaci k cirkadiálnímu rytmu. Výzkum byl prováděn celkem u 62 dětí ve věkové skupině od 10 - 18 let, ve 3 domovech pro děti v Horním Rakousku a ve 3 domovech pro děti v jižních Čechách. V praktické části jsou zpracovány konkrétní výsledky z dotazníků, zaměřené na výše zmíněné ukazatele všech zúčastněných respondentů bez ohledu na pohlaví a typ ústavní péče, jejich vychovatelů a dále porovnání jednotlivých regionů.
Differences in quality of life in children's homes for children aged 10-18 in Upper Austria and Southern Bohemia
Keywords: rodina; výchova; vývoj; dětství; náhradní rodinná a ústavní péče; puberta; adolescence.; family; education; developement; childhood; substitutional family care and istitutional care; puberty; adolescence