Technologie pro účinnou prevenci předčasného dozrávání sivena amerického (Salvelinus fontinalis Mitchill) - Lundová, Katsiaryna (Jihočeská univerzita, 2020)
V posledních několika desetiletích, bylo pohlavní dospívání lososovitých ryb identifikováno jako období, kdy dochází k negativnímu ovlivnění nejen fyziologie ryb, ale také ekonomického zisku v akvakultuře těchto ryb. Toto období se projevuje sníženou rychlostí růstu, zhoršením kvality masa, zvýšenou náchylností k nemocem a předpokládá se i celkové zhoršení funkce imunitního systému. Na základě těchto aspektů, lze oddálení pohlavní zralosti považovat za vhodné řešení hlavních problémů v podmínkách akvakultury některých druhů ryb. Fotoperioda je důležitý environmentální faktor, který způsobuje synchronizovanou reprodukci lososovitých ryb, a proto, ji lze efektivně využít k manipulaci reprodukčního cyklu sivena amerického. Tato práce je zaměřena na objasnění účinků různých režimů prodloužené fotoperiody na pohlavní zralost, růstovou schopnost, kvalitu masa a fyziologické parametry u sivena amerického (Salvelinus fontinalis Mitchill). V rámci této studie byly provedeny čtyři experimenty s aplikací různých režimů fotoperiody a vyhodnocení dopadů těchto zásahů. Cílem prvního experimentu, bylo otestovat účinky uměle prodloužené fotoperiody v chovu sivena amerického s využitím různých zdrojů světla (Kapitola 2). Cílem druhého experimentu bylo testování vlivu načasování uměle prodloužené fotoperiody na růst, výtěžnost filet, dynamiku pohlavních hormonů, připravenost k výtěru a pohlavní zralost sivena amerického (Kapitola 3). Třetí experiment byl zaměřen na vliv non-cirkadiálních režimů fotoperiody na pohlavní zralost a růstové parametry sivena amerického (Kapitola 4). Čtvrtý experiment byl zaměřen na postmortální změny, senzorické, texturní a nutriční vlastnosti masa sivena amerického (Kapitola 5) po předchozím odchovu v podmínkách prodloužené fotoperiody. V průběhu tohoto experimentu, byla sledována připravenost ryb k výtěru, rychlost růstu, dynamiku pohlavních hormonů, výtěžnost filet a přežití, odolnost ryb vůči sekundárním plísňovým onemocněním, kondice ploutvi a intenzita zbarvení. Kvalita masa byla analyzována prostřednictvím indexu rigor mortis, změn pH, kontrakce filet, mezerovitosti (gaping), úbytku vody ve svalovině, textury a barvy, senzorických vlastnosti, obsahu tuku a celkového nutričního složení. Z výsledků této komplexní práce vyplývá, že uměle prodloužená fotoperioda pozitivně ovlivňuje somatický růst, především v předvýtěrovém a výtěrovém období. V rámci všech experimentů byl pozorován nejnižší růst u kontrolních skupin. Zároveň lze konstatovat, že prodloužení fotoperidody přispívá k oddálení pohlavního zrání sivena amerického, a to bez ohledu na pohlaví. Toto tvrzení bylo podloženo analýzou hladiny pohlavních hormonů, jež vykazovala podobnou tendenci ve všech experimentech této studie. Ve všech experimentech byl v kontrolních skupinách v období výtěru nalezen výrazně vyšší počet pohlavně zralých ryb ve vyšším stupni připravenosti k reprodukci. Výsledky testování kvality masa sivena amerického (Kapitola 5) prokazují, že experimentální skupiny vystavené uměle prodloužené fotoperiodě vykazovaly rychlejší postup rigor mortis, signifikantně vyšší kontrakci filet, lepší senzorické vlastností, vyšší obsah tuku a rozdíly složení tuku v porovnání s rybami z kontrolních skupin. Výsledky této studie explikují možnost využití fotostimulace k regulaci reprodukčních cyklů, zlepšení růstových parametrů, výtěžnosti a kvality masa u sivena amerického, především ve finálních fázích odchovu. Tato zjištění mohou být užitečná pro další rozvoj intenzivní akvakultury a lepší uplatnění sivena amerického na trhu.
Technology for efficient prevention of early maturation in brook trout (Salvelinus fontinalis Mitchill)
Keywords: Salvelinus fontinalis; photoperiod; sexual maturation; growth; timing; Salvelinus fontinalis; fotoperioda; pohlavní dospívaní; růst; časování