Možnosti fyzioterapie u pacientů s instabilitou ramenního kloubu - Bočková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou instability ramenního kloubu a možnostmi její fyzioterapie. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Prvním cílem práce je uvést možnosti fyzioterapie u pacientů s instabilitou ramenního kloubu. Druhým cílem je na základě kazuistik představit terapeutické postupy u konkrétních pacientů s instabilitou ramenního kloubu. V teoretické části práce je popsána anatomie a kineziologie ramenního pletence, na něž navazuje charakteristika a klasifikace instabilit. Teorie je doplněna klinickými vyšetřeními ramenního kloubu. Praktická část je zpracována formou kvalitativního výzkumu, která je popsána formou kazuistik. Na začátku práce se zaměřuji na možnosti fyzioterapie dané problematiky. Byly použity terapie, které byly zacílené na stabilizaci ramenního kloubu a posílení svalstva ramenního pletence. Výzkum tvoří tři probandi, ženy ve věku 20-40 let s chronickou bolestí v oblasti ramenního kloubu se současnou instabilitou na základě degenerativních změn. Byl proveden vstupní kineziologický rozbor, na jehož základě byl sestaven krátkodobý i dlouhodobý rehabilitační plán a byla určena terapie. U všech probandů jsme během terapie pozorovali postupné zvyšování rozsahu pohybu se současným zvětšováním svalové síly. U dvou ze tří pacientek se zmírnila i bolestivost v oblasti ramenního kloubu. V závěru bakalářské práce byly shrnuty výsledky kazuistik. V praxi může práce sloužit fyzioterapeutům jako inspirace terapeutických postupů.
Physiotherapy options for patients with shoulder joint instability
Keywords: Instabilita; ramenní kloub; ramenní pletenec; chronická bolest; možnosti fyzioterapie; Instability; shoulder joint; brachial plexus; chronic pain; physiotherapy options