Dětské folklorní soubory jako způsob uchovávání tradic na Doudlebsku - Zemanová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá uchováváním tradic národopisného regionu Doudlebsko v dětských folklorních souborech. První část práce je zaměřená na obecné pojmy jako dětský folklor, jeho žánry a jeho významem ve spojení s výchovou. Dále je pak věnována pozornost významu folklorních souborů ve vztahu k výchově ve volném čase. V rámci toho jsou popsány i činnosti, které jsou s působením folklorních souborů spojeny. Další část práce se zaměřuje na národopisnou oblast Doudlebsko. Ta je vymezena oproti ostatním národopisným oblastem jižních Čech, kterými jsou Blata, Kozácko a Prácheňsko. Poté se věnuji popsáním tradiční lidové kultury zvykům, nářečí, krojům, ale i lidovým písním a tancům. Poslední část je zaměřená na dětské folklorní soubory na Doudlebsku. Obsahuje popis souborů Bárováček, Doudlebánek, Jitřenka, Malý Furiant, Borovanský Malý furiant, Radost a Úsviťáček. Ke každému uvádím stručnou charakteristiku činnosti z důrazem na odlišnosti od ostatních souborů.
Children's folklore groups as a way to preserve traditions in Doudlebsko
Keywords: folklor; dětský folklor; dětské folklorní soubory; Doudlebsko; tradice; folklore; children's folklore; children's folklore groups; Doudlebsko; Traditions