Sledování mateřského chování samic u morčat - Hospůdková, Hana (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této práce bylo zjistit a vyhodnotit péči matky o mláďata morčat v průběhu 24 hodin. Byly sledovány dvě skupiny krátkosrstých morčat plemene hladké. Skupiny byly složené vždy ze tří samic stejného věku, přičemž některé měly mláďata. Jedinci byli v chovatelském zařízení natáčeni kamerou. Zhotovené videozáznamy byly následně vyhodnoceny za pomocí etogramů a následného slovního popisu chování matky při péči o svá mláďata. Zápis různých druhů chování do předem připravených etogramů probíhal po dobu 24 hodin, a to v intervalu jedné minuty. Jednalo se o sledování kojení mláďat, péče o srst mláďat, vlastní krmení a napájení, pohybu, péče o svou vlastní srst, odpočinku (včetně spánku), nezájmu o mláďata a v jednom případě i o zájem matky o uhynulé mládě. Dohromady proběhlo sledování tří matek ve dvou ustálených skupinách, přičemž v první skupině byla matka (s mláďaty) a dvě samice navíc a ve druhé skupině byly dvě matky (s mláďaty) a jednou samicí navíc. Morčata patří mezi živočišné druhy, které se o své potomky starají hned od jejich narození. Po celou dobu sledování nebylo zaznamenáno žádné výrazné odhánění mláďat. Do doby před odstavem se matka o mláďata starala, a to kojením a péčí o jejich srst. I tak bylo zjištěno, že nejvíce se morčata věnovala vlastnímu odpočinku, který jim zabral průměrně okolo poloviny dne, tedy 768 minut (54 %). Kojení mláďat tvořilo v průměru 170 minut (12 %), při posledním pozorování tato péče ustala. Péči o srst mláďat, která také u posledního pozorování ustala, se samice věnovaly 15 minut (1 %). Čas strávený vlastním krmením a napájením představoval 122 minut (9 %). Pohybu po kleci samice věnovaly v průměru 306 minut (21 %). Péči o svou vlastní srst se samice věnovaly 36 minut (2 %). Odhánění mláďat tvořilo v průměru 12 minut (1 %).
Observation of maternal behavior of females in guinea pigs
Keywords: morče; etologie; pozorování; péče; Quinea pig; ethology; observation; care