Produkt cestovního ruchu v turistickém informačním centru Benešov - Hejná, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Téma bakalářské práce je ''Produkt cestovního ruchu v turistickém informačním centru Benešov''. Byla tedy analyzována oblast Benešovska, která se nachází nedaleko hlavního města Prahy. Oblast slouží převážně k jednodenním výletům, která zahrnuje návštěvu významných kulturních památek. Vlastní řešené území zahrnuje oblast nacházející se mezi obcemi Neveklov a Český Šternberk včetně města Benešov a zámku Konopiště. Cílem bakalářské práce bylo provedení analýzy přírodních a společenských turistických cílů. Dále provedení výzkumu nabídky a poptávky produktů turistického informačního centra. Tento výzkum probíhal v TIC Benešov a u jeho návštěvníků. Státní zámek Konopiště a hrad Český Šternberk patří mezi jedny z turisticky nejatraktivnějších cílů nejen v rámci řešeného území, ale i celého Benešovska. Z tohoto důvodu byla v práci provedena komparace vývoje návštěvnosti, jejich vzájemné porovnání a závěrečné doporučení pro zvýšení návštěvnosti obou zmiňovaných památek. Z marketingového výzkumu vyplynulo, že mají turisté zájem o vytvoření nové cyklotrasy. Proto byl v práci vytvořen návrh na vytvoření cyklotrasy vedoucí rovněž překrásným zámeckým přírodním parkem, podél Konopišťského rybníka, několika drobnými stavebními památkami regionálního významu až ke státnímu zámku Konopiště. Pro tuto cyklotrasu byl vytvořen propagační materiál ''Cyklistický okruh krajinou Ferdinanda d´Este'' jako tip na jednodenní cyklistický výlet na právě vytvořený návrh cyklotrasy. Dále byl podán návrh na možnost propagace kombinace navrženého produktu s již existující cyklotrasou vedoucí od města Benešov do Českého Šternberku za účelem prodloužení pobytu v regionu. Poté bylo v práci vytvořeno několik návrhů na rozšíření poskytovaných služeb TIC Benešov.
Product of tourism in the tourist information centre in Benešov
Keywords: cestovní ruch; destinace; Benešovsko; zámek Konopiště; hrad Český Šternberk; turistické informační centrum; marketingový výzkum; dotazníkové šetření; produkt cestovního ruchu; cykloturistika; cyklotrasa; tourism; destination; Benešovsko; chateau Konopiště; castle Český Šternberk; tourist information centre; marketing research; questinonary investigation; product of tourism; cyclotourism; cycling route