Ekonomické dopady nelegálního trhu práce v České republice - Beranová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na dopady nelegálního trhu práce v České republice. První část obsahuje definice týkající se trhu práce a práce na černo. Je zde vymezen rozdíl mezi stínovou ekonomikou a černou prací a naznačené metody měření této části ekonomiky. Obsahuje také procentní podíl šedé ekonomiky na HDP pro některé evropské země, které jsou porovnány s Českou republikou. V druhé části jsou analyzovány způsoby provedení skryté práce, kterých je obrovské množství, a to pro zjištění ekonomických důsledků. Zahrnutý je moonlighting, částečná práce na černo, úplná práce na černo, práce migrantů, zatajování příjmů a navyšování výdajů podnikatelů a úniky česky pojmenované jako "švarcsystém". Z této analýzy jsou zjištěny hlavní dopady, které jsou rozdělené na pozitivní a negativní. Záporné vlivy jsou nižší výběry daní a poplatků do státního rozpočtu, nižší důchody pro účastníky na nelegálním trhu práce a nerovné postavení mezi firmami, které vše dělají podle zákona a podniky které se účastní skryté práce. Jako kladné vlivy jsou zjištěny vyšší disponibilní důchod pro zaměstnance a tím úspora pro zaměstnavatele a určitá podpora v růstu ekonomiky.
Economic impacts of the illegal labour market in the Czech Republic
Keywords: nelegální trh práce; práce na černo; ekonomické dopady nelegální práce; daňové ztráty; moonlighting; švarcsystém (česky speciálně nazývané daňové úniky); zatajené příjmy; navýšené výdaje; illegal labour market; illicit work; economic impacts of illegal work; taxation loss; moonlighting; "švarcsystem" (Czech special term for taxation loss); hidden incomes; increased expenses