Kvalita života osob s mentálním postižením v závislosti na využívání služby chráněného bydlení. - Smrčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá lidmi s lehkým mentálním postižením, kteří jsou ubytováni v chráněném bydlení. Teoretická část charakterizuje mentální postižení, schopnosti a dovednosti těchto osob, péči o tyto osoby a jejich rodinu. Dále popisuje zmíněné typy zařízení, které mohou využívat. Praktická část obsahuje srovnání dvou prostředí, kde tyto osoby žijí. Tedy v pobytové službě chráněného bydlení, nebo se svými rodiči (příbuznými). Obě prostředí mají své výhody a nevýhody, které jsou v práci také popsány. V práci jsou dále uvedeny návrhy na zlepšení současné situace.
The quality of life of people with mental disabilities, depending on the use of social services sheltered housing.
Keywords: mentální postižení; schopnosti a dovednosti; ústavní zařízení sociální péče; organizace sociální péče; chráněné bydlení; rodina; mental disabilities; capabilities and skills; institute of social care; social care services; sheltered housing; family