Kvantitativní uvolňování jako měnová politika: příčiny, průběh a rizika - Lexa, David (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá měnovou politikou kvantitativního uvolňování, nekonvenčím způsobem boje cenrálních bank proti deflaci a podpory ekonomiky. Cílem mé bakalářské práce je představit politiku kvantitativního uvolňování v kontextu s okolnostmi, které determinují ochotu centrálních bank k této politice přistupovat, zhodnotit efektivitu tohoto měnově-politického nástroje na konkrétním příkladu centrální banky, která tuto politiku v nedávné době realizovala, a v neposlední řadě určit největší rizika spojená s kvantitativním uvolňováním.
Monetary policy of quantitative easing: causes, process and risks
Keywords: kvantitativní uvolňování; past likvidity; závazná měnová politika; diskreční měnová politika; Federální rezervní systém; quantitative easing; liquidity trap; monetary policy with implicit rules; discretionary monetary policy; the Federal Reserve System.