Zajištění pacieta s atakou psychického onemocnění v terénu - Formáčková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2011)
V této bakalářské práci jsou shrnuty základní poznatky, úkony a doporučení, jak správně ZZS může zajistit pacienta s duševní poruchou. První, teoretická část práce, je věnována nejčastějším psychopatologickým stavům, které ohrožují pacienta i jeho okolí a vyžadují neodkladnou psychiatrickou či jinou pomoc, která vede ke stabilizaci pacientova patologického chování. Druhá část práce je věnována zpracování získaných dat o současném stavu v této problematice. Jedná se konkrétně o dotazování se zdravotnických záchranářů, jak se orientují a jaké jsou jejich zkušenosti s duševně nemocnými pacienty, popřípadě co by se dalo zlepšit a zkvalitnit v péči o ně. Na druhé straně jsou zpracovány informace od pracovníků přijímajících zdravotnických psychiatrických oddělení o tom, jak oni vidí spolupráci se ZZS. Cílem práce bylo zjistit, zda existují v České republice, respektive na pracovištích ZZS vybraných regionů standardy péče o psychiatrické pacienty, pokud ano, zda je zdravotničtí záchranáři znají a dodržují, nebo postupují dle postupů doporučených literaturou. Dále analyzovat, jakou mají zdravotničtí záchranáři všeobecnou znalost o problematice psychiatrie. Další cíl byl ověřit, do jaké míry funguje spolupráce ZZS s ostatními složkami IZS právě při zajištění psychicky nemocného pacienta a jaká je spokojenost spolupráce mezi ZZS a zdravotnickými psychiatrickými zařízeními. Analýzou získaných informací bylo zjištěno, že standardy péče o duševně nemocné jsou jen v rámci ošetřovatelské péče nikoli v péči přednemocniční. Zdravotničtí záchranáři o nich vědí, ale vesměs postupují dle nastudované literatury, poznatků od svých kolegů nebo vlastních zkušeností. Spolupráce mezi ZZS a dalšími složkami IZS byla hodnocena jako dobrá, stejně tak i spolupráce ZZS s psychiatrickými zařízeními. Bylo poukázáno i na několik problémů, které se týkají především nedostatečné vzájemné komunikace.
Safeguard of a patient with a mental illness fit (attack) outdoors
Keywords: Pacient Přednemocniční neodkladná péče Psychiatrické oddělení Psychická ataka Zdravotnický záchranář; Patient Paramedics Psychiatry To emergency medical services Mental illness fit (attack)