Úloha sociálního pracovníka v humanitárních organizacích - Kopecká, Kamila (Jihočeská univerzita, 2007)
Sociální práce podporuje sociální změnu, řešení problémů v mezilidských vztazích, posílení a osvobození lidí za účelem naplnění jejich osobního blaha. Jejím cílem je umožnit všem lidem plně rozvinout své možnosti, obohatit jejich životy a předcházet selhání. Smyslem sociální práce v oblasti humanitární pomoci je odstranění závažných negativních faktorů, které by mohly nepříznivě ovlivnit již tak těžkou sociální situaci jedince či celého daného společenství. Účelem poskytnutí humanitární pomoci poškozeným je především zmírnění následků jejich sociální situace a nabytí schopnosti soběstačnosti, a to jak u jedince, tak i celého společenství. Od roku 1990 u nás dochází k radikálním změnám v sociální oblasti. Prohlubují se nejrůznější sociální problémy a s tím roste potřeba jejich řešení. Zvyšují se tak nároky na odbornost sociálních pracovníků. Proto se jako naléhavé ukázalo obnovení vzdělávání v sociální práci na vysokoškolské úrovni a realizovat sociální práci jako profesionální aktivitu. Vznikají minimální standardy vzdělávání v sociální práci, školy akreditují další obory sociální práce. Nově vznikají obory humanitární práce připravující studenty na kvalitní práci v humanitární a rozvojové pomoci. Hledají se vyhovující kompetence pro realizaci sociální práce. Předkládaná práce v teoretické části informuje o tradicích a cílech humanitární a rozvojové pomoci, o současných možnostech vzdělávání v oblasti sociální práce, popisuje metody, teorie a etiku sociální práce, zabývá se také dopady traumatizujících událostí na jedince či společnost. Výzkumná část práce se snaží přiblížit činnosti, zkušenosti a názory pracovníků k problematice úlohy sociálních pracovníků v oblasti humanitární a rozvojové pomoci; postoje studentů sociální a humanitární práce. Stimulem pro zpracování předkládané práce se stal vlastní zájem o problematiku sociální práce, potřeba informovat sociální pracovníky o specifikách práce v humanitárních a rozvojových organizacích a současných možnostech vzdělávání sociálních pracovníků. Diplomová práce může posloužit i jako informační materiál pro širokou veřejnost a zájemce o problematiku sociální práce v humanitární pomoci.
The role of a social worker in humanitarian organizations
Keywords: humanitární a sociální práce; vzdělávání sociálních pracovníků; humanitární organizace; rozvojová spolupráce; krizová intervence; psychosociální pomoc; humanitarian and social work; education of social workers; humanitarian organizations; development co-operation; crisis interventions; psychosocial aid