Priority současných žen:zaměstnání nebo mateřství - Drozdová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce podává přehled o tom, v jaké míře se současné ženy chtějí věnovat celodenní výchově dětí a kariéře. V teoretické části je popsán vývoj postavení ženy ve vztahu k mateřství a zaměstnání. Je zde uveden obraz současné ženy, rodiny, role žen a mužů. Popsána je také problematika harmonizace mateřství a kariéry v současnosti. V praktické části je pak zpracován výzkum zaměřený na zjištění priorit současných žen ve vztahu ke kariéře a celodenní výchově dětí. Cílem práce bylo zjistit, zda ženy upřednostňují zaměstnání a kariéru před celodenní výchovou dětí. Další cíl byl stanoven: zjistit, pokud se ženy rozhodnou pro obě role, zda je zvládají současně. Pro zjištění cílů a testování hypotéz byl zvolen výzkum kvantitativního charakteru. Použitou metodikou bylo dotazování formou anonymního dotazníku. Základním souborem v rámci kvantitativního výzkumu byly mladé ženy ve věku 24 - 45 let, které žijí v Plzeňském kraji. Rozdáno bylo 250 dotazníků v období měsíce února a března 2012. Vrátilo se 146 vyplněných dotazníků. Celková návratnost činila 58 %. Výsledky byly zpracovány v programu xlsx pomocí kontingenčních tabulek a korespondenční analýzy. Pokud shrneme veškerá data získaná zpracováním výzkumu, docházíme k závěru, že prioritou současných žen zůstávají především děti. Dalším zjištění je, že se ženy snaží tyto dvě oblasti zkombinovat, a to i přes překážky, které se objevují. Pro rozšíření výzkumu by bylo velmi zajímavé provedení podobně zaměřené studie, ale s rozlišením subjektivních a objektivních faktorů ovlivňujících názory respondentek. Následně provedená komparace výsledků by ukázala poměr mezi vnitřními a vnějšími faktory ovlivňujícími priority.
Modern Women´s Priorities: Career or Motherhood
Keywords: Priorita Současná žena Mateřství Kariéra; Priority Conterporary woman Motherhood Career