Specifika výuky dějin 20. století na 2. stupni základní školy - Kubů, Eliška (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá specifiky výuky dějiny 20. století na 2. stupni základní školy a metodickými návrhy vybraných tematických celků tohoto období. Důraz je kladen na problémy, které jsou spojeny s výukou 20. století. Práce shrnuje teoretické poznatky o výuce dějin 20. století. Zabývá se zařazením této historické etapy do Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání, metodami a strategiemi, které jsou vhodné pro výuku 20. století, a tím, jak přistupovat k výuce kontroverzních a citlivých otázek v dějinách. Součástí diplomové práce jsou metodické návrhy vybraných tematických celků z dějin 20. století, které byly vypracovány tak, aby byly využity různé vyučovací formy a vzdělávací strategie. Pozornost je věnována také využití didaktických médií ve výuce dějepisu.
Specifics of teaching history of the 20th century in upper primary schools
Keywords: Specifika výuky dějin 20. století na 2. stupni základní školy; metodické návrhy; problémy výuky 20. století; Rámcová vzdělávací program; metody a strategie; kontroverzní a citlivé otázky; didaktická média; projektová výuka; Odsun německého obyvatelstva z Československa; exkurze; projektové vyučování; Specifics of teaching history of the 20th century in upper primary schools; methodological drafts; problems in teaching 20th century; General educational program for basic education; methods and strategies; controversial and delicate topics; didactic media; project based learning; Transfer of the German population from Czechoslovakia; excursions; project teaching