"Jádro vybrané z mnohých knih lékařských" z roku 1674 - Valinová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce předkládá kodikologický a obsahový rozbor rukopisu Vlastivědného muzea dr. Hostaše v Klatovech z roku 1674 s názvem ?Jádro vybrané z mnohých knih lékařských? a signaturou RK 80, který z části vychází z Lékařských knížek mistra Křišťana z Prachatic. V první kapitole jsou stručně nastíněny dějiny lékařství a jsou představeny některé významné osobnosti české středověké medicíny. Další část práce se již zabývá samotným rozborem rukopisu, jehož součástí je také porovnání s Křišťanovým dílem. V přílohách lze najít obsahové tabulky, ukázky písma z rukopisu, obrázky filigránů papíru, na němž je tento rukopis napsán, a slovníček v práci se nejčastěji vyskytujících staročeských výrazů.
"Jádro vybrané z mnohých knih lékařských" of 1674
Keywords: dějiny lékařství; lidové lékařství; rukopisy; history of medicine; folk medicine; manuscripts