Cílená kinezioterapeutická intervence u pacientů s Bechtěrevovou chorobou - Vondrů, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2020)
Jako téma své bakalářské práce jsem si vybral "Kinezioterapeutickou intervenci u pacientů s Bechtěrevovou chorobou". Toto téma jsem si zvolil z důvodu zájmu o rozsáhlou problematiku degenerativních onemocnění páteře. Ankylozující spondylitida, jak se onemocnění odborně nazývá, je v populaci poměrně hojně zastoupeno a z toho důvodu je v mém zájmu alespoň částečně přispět k setřídění a definování klíčových informací, které souvisí s problematikou tohoto revmatického onemocnění. V teoretické části této práce se věnuji základním poznatkům o anatomických strukturách, které souvisí s patofyziologií choroby, přičemž do tohoto rozsáhlého odvětví řadíme kostěné, svalové i fasciální systémy. Dále popisuji základní charakteristiku Bechtěrevovy choroby, diagnostická kritéria, klinický průběh i možnosti terapie rehabilitační či farmakologické. V části praktické se zabývám kvalitativní výzkumnou činností, která se zaměřuje na soubor tří pacientů. Na samotném začátku popisuji nezbytné získávání informací formou anamnézy, antropometrie a orientačních vyšetření mobility či svalové síly. Cílem bylo sestavit účinný terapeutický program, který tvoří kombinace prvků několika vybraných rehabilitačních metodik a aktivní, pravidelné provádění kinezioterapeutické intervence v rámci lázeňského konceptu u některého z vybraných pacientů. Informace o prováděné terapii, užitých metodikách a postupech, podrobně uvádím formou zpracování několika kazuistik. Na konci každé z nich, jsem sepsal souhrnný výstup terapie, který obsahuje zhodnocení terapeutické intervence. Tato práce může být využita odbornou veřejností, fyzioterapeuty, případně studenty fyzioterapie pro získání základního povědomí o Bechtěrevově chorobě, její patologii i fyzioterapeutických postupech.
Kinesiotherapeutic intervention focused on patients with Bechterew's disease
Keywords: Bechtěrevova choroba; terapie; fyzioterapie; revmatické onemocnění; Bechterew's disease; therapy; physiotherapy; rheumatic disease